Sunday, September 24, 2023
HomeSPORT-KULTURE-ARTKULTUREZhanret muzikore që u shuan

Zhanret muzikore që u shuan

Historia e muzikës është plot me fenomene interesante, duke përfshirë shumë zhanre muzikore që shpërthyen në popullaritet, për t’u shuar disa vite më vonë. Ndërsa shumë nga këto zhanre muzikore ekzistojnë ende, ato nuk janë aspak afër niveleve të popullaritetit që arritën në kulmin e tyre. Disa prej tyre dikur ishin të zakonshme dhe tani janë pjesë (e rëndësishme) e historisë së muzikës.

Disko – Peizazhi muzikor po ndryshonte në fillim të viteve 1970, me një skenë klubi që u shfaq në disa qytete amerikane. Nga mesi deri në fund të viteve ’70, këngëtar si Donna Summer, Gloria Gaynor, Chic, Diana Ross dhe shumë të tjerë dominonin listat. Metal glam – Me origjinë nga Los Angeles në vitet ’80, disa grupe metalike huazuan elemente të glam rock dhe e kthyen atë në një skenë. I armatosur me material elastik, riffe të mëdha kitarësh dhe flokë akoma më të mëdhenj, lindi metali glam. Zhanri, i njohur dominoi MTV deri në vitet ’90, kur e gjithë skena muzikore ndryshoi pasi u shfaqën disa grupe nga Seattle.

Grunge – Muzika thelbësore rock e viteve ’90 u quajt “grunge” për qasjen e saj të paplotësuar e cila kombinonte elemente të punk rock, metal dhe rock. Këto grupe të reja hodhën poshtë të gjithë estetikën e glam rock-ut. Gangsta rap – Tingulli agresiv dhe tekstet e qarta të zhanrit pasqyronin realitetin e dhunshëm në të cilin po jetonin këta reperë. Tema të tilla si brutaliteti i policisë, racizmi, shtypja sociale dhe jeta kriminale ishin rend i parë i ditës. Por zhanri u shua në fund të viteve 2000.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -spot_img

Most Popular

Recent Comments