Wednesday, October 4, 2023
HomeMETEOROLOGJIToka po 'piqet', ja sa gradë është regjistruar Gushti

Toka po ‘piqet’, ja sa gradë është regjistruar Gushti

Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së Antonio Guterres paralajmëron se ka filluar prishja e klimës.

Sipas Organizatës Botërore Meteorologjike (WMO), Toka ka patur gjatë verës së saj më të nxehtin e Hemisferës Veriore të matur ndonjëherë.

Muaji i kaluar nuk ishte vetëm muaji më i nxehtë i gushtit i regjistruar ndonjëherë me pajisje moderne, por ishte edhe muaji i dytë më i nxehtë i matur, pas vetëm korrikut 2023, njoftuan të mërkurën ËMO dhe shërbimi evropian i klimës Copernicus.

Gushti ishte rreth 1.5 gradë Celsius më i ngrohtë se mesatarja para-industriale, që është pragu i ngrohjes që bota po përpiqet të mos e kalojë. Por pragu 1.5C është mbi dekada jo vetëm një muaj kështu që shkencëtarët nuk e konsiderojnë atë pasazh të shkurtër aq domethënës.

Oqeanet e botës- më shumë se 70 për qind e sipërfaqes së Tokës-ishin më të nxehtit e regjistruar ndonjëherë, gati 21 gradë Celsius dhe kanë vendosur shenja të temperaturës së lartë për tre muaj rresht.

Përçarja e klimës ka filluar. 2023 po bëhet një nga vitet më të nxehta në histori.

Deri më tani, 2023 është viti i dytë më i nxehtë i regjistruar, pas vitit 2016, sipas Copernicus.

Shkencëtarët fajësojnë ndryshimet klimatike gjithnjë e më të ngrohta të shkaktuara nga njeriu në djegien e qymyrit, naftës dhe gazit natyror me një shtytje shtesë nga një El Nino natyral, që është një ngrohje e përkohshme e pjesëve të Oqeanit Paqësor që ndryshon motin në mbarë botën. Zakonisht, një El Nino, i cili filloi në fillim të këtij viti, shton nxehtësi shtesë në temperaturat globale, por më shumë në vitin e tij të dytë.

Shkencëtarët kanë përdorur unaza pemësh, bërthama akulli dhe tregues të tjerë për të vlerësuar se temperaturat tani janë më të ngrohta se sa kanë qenë në rreth 120,000 vjet. Bota ka qenë më e ngrohtë më parë, por kjo ishte para qytetërimit njerëzor, detet ishin shumë më të larta dhe polet nuk ishin të akullta.

Deri më tani, temperaturat ditore të shtatorit janë më të larta se ato që janë regjistruar më parë për këtë periudhë të vitit, sipas Reanalyzer Climate të Universitetit të Maine.

Ndërsa ajri dhe oqeanet e botës po vendosnin rekorde për nxehtësinë, Antarktida vazhdoi të vendoste rekorde për sasi të ulëta të akullit të detit, tha WMO.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -spot_img

Most Popular

Recent Comments