Saturday, July 20, 2024
HomeLAJMEKontinenti që rrezikon Tokën bashkë me njerëzit

Kontinenti që rrezikon Tokën bashkë me njerëzit

Studimi i ri zbulon se një ‘gërmë e trefishtë’ e CO2, diellit dhe një mega-kontinenti i ri mund ta bëjë Tokën të pabanueshme.

Njerëzit mund të zhduken nga formimi i një ‘superkontinenti’ në 250 milionë vitet e ardhshme, sipas një studimi të ri.

Hulumtimi, i publikuar në revistën shkencore Nature Geoscience, ofron modelet e para të klimës superkompjuterike të së ardhmes së largët.

Ai parashikon që ndërsa kontinentet konvergojnë për të formuar një superkontinent të nxehtë, të thatë dhe kryesisht të pabanueshëm, ai “ndoshta do të çojë në një pikë kthese klimatike” dhe “zhdukje masive” të gjitarëve. Një rritje e aktivitetit vullkanik që ngroh planetin dhe rritja e ngrohjes nga dielli do të rezultojë në nxehtësi të paparë që e bën Tokën të pajetueshme për njerëzit, parashikon ai

“Pikëpamja në të ardhmen e largët duket shumë e zymtë”, thotë autori kryesor i studimit, Alexander Farnsëorth, një bashkëpunëtor i lartë kërkimor në Universitetin e Bristolit. Nivelet e dioksidit të karbonit mund të dyfishojnë nivelet aktuale në 250 milionë vjet.

“Me diellin që pritet gjithashtu të lëshojë rreth 2.5 për qind më shumë rrezatim dhe superkontinenti që ndodhet kryesisht në tropikët e nxehtë dhe të lagësht, pjesa më e madhe e planetit mund të përballet me temperatura midis 40 dhe 70°C,” shton ai.

Pse superkontinenti i ri do ta bënte Tokën të pabanueshme?

Përshtatjet si letargji dhe gëzofi kanë ndihmuar gjitarët të mbijetojnë të ftohtin ekstrem në të kaluarën. Megjithatë toleranca jonë ndaj temperaturave të larta ka mbetur kryesisht konstante, theksojnë studiuesit.

Nëse simulimet klimatike të modeluara në studim do të funksiononin, shumica e gjitarëve nuk do kishin gjasa t’i mbijetonin nxehtësisë së tepërt të zgjatur.

Edhe pse Toka do të jetë ende brenda zonës së banueshme pas 250 milionë vitesh, formimi i një superkontinenti me CO2 të ngritur do ta bëjë pjesën më të madhe të botës të pabanueshme për njerëzit dhe gjitarët e tjerë. Gjetjet tregojnë se vetëm diku midis 8 dhe 16 për qind e tokës do të ishte e banueshme.

Proceset tektonike që shkaktojnë bashkimin e kontinenteve të Tokës do të çonin në shpërthime më të shpeshta vullkanike, të cilat lëshojnë sasi të mëdha të dioksidit të karbonit. Kjo do të kontribuonte në nxehtësinë ekstreme.

Përballë temperaturave ndërmjet 40 dhe 50°C dhe lagështisë së lartë, njerëzit nuk do të jenë në gjendje të ftohin trupin e tyre përmes djersës, duke “vulosur fatin tonë”.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -spot_img

Most Popular

Recent Comments