Tuesday, July 23, 2024
HomeSOCIALESHENDETESIFakte interesante rreth vaksinave

Fakte interesante rreth vaksinave

Praktika e vaksinimit daton qindra vjet më parë dhe është e pamohueshme që shpëton jetë. Vaksinimi është mënyra më e mirë për të mbrojtur veten dhe njerëzit përreth jush. Vaksinimi e bën sistemin tuaj imunitar më të fortë dhe krijon antitrupa për të luftuar sëmundjet.

Si funksionojnë vaksinat – Vaksinat përmbajnë sasi të vogla të virusit të vdekur, të dobësuar ose të pjesshëm. Kur injektohet në trup, sistemi imunitar përgjigjet duke prodhuar antitrupa. Në të ardhmen nëse jeni në kontakt me virusin, antitrupat arrijnë të ndalojnë dhe të zvogëlojnë ndikimin e sëmundjes.

Vaksinat shkaktojnë “imunitetin e tufës” – Kjo do të thotë se kur shumica e njerëzve në një komunitet janë vaksinuar kundër një sëmundjeje, një person i pavaksinuar ka më pak gjasa të sëmuret. Kjo për shkak se individët e vaksinuar kanë më pak gjasa të sëmuren dhe të përhapin sëmundjen.

Vaksinat janë të sigurta – Licencimi i një vaksine kërkon shumë vlerësime dhe testime për t’u siguruar që ajo është e sigurt dhe efektive.

Vaksinat shpëtojnë deri në tre milionë fëmijë në vit nga sëmundjet vdekjeprurëse – Një në pesë fëmijë në mbarë botën nuk vaksinohet. Kjo tregon se ka ende shumë punë për të bërë në mënyrë që të përshpejtohet mbulimi i imunizimit.

Nuk është mirë të imunizoheni nga sëmundjet – Përgjigja imune ndaj vaksinave është e ngjashme me atë të prodhuar nga infeksioni natyror. Megjithatë, infeksioni natyror mund t’ju bëjë më të sëmurë dhe madje të çojë në vdekje.

Terapitë alternative nuk mund të zëvendësojnë vaksinat – Nuk ka asnjë provë që terapitë alternative mbrojnë kundër sëmundjeve infektive. Nga ana tjetër, vaksinat prodhojnë përgjigjen e nevojshme imune dhe mbrojtjen kundër sëmundjeve.

Që nga viti 2000, vaksina e fruthit ka shpëtuar më shumë se 21 milionë jetë në mbarë botën – Në vitin 2000, SHBA zhduku fruthin falë shtrirjes kombëtare të vaksinave.

Vaksinat nuk përmbajnë merkur – Para vitit 2000, disa vaksina përmbanin tiomersal, një përbërës natyral që përmban merkur, i cili ishte i sigurt. Megjithatë, ajo u ndryshua si masë paraprake.

Jo të gjitha vaksinat jepen si injeksione – Disa vaksina jepen nga goja përmes pikave në gojë. Ekzistojnë gjithashtu vaksina intranazale, të cilat shpendahen nga hunda duke përdorur një spërkatës nazal.

Vaksinat mund të zvogëlojnë ndikimin e sëmundjes – Të jesh i vaksinuar nuk do të thotë se nuk mund ta kapësh sëmundjen. Ajo që bën është zvogëlimi i ndikimit të virusit, i cili përndryshe mund të kishte qenë fatal.

Vaksinat do të luajnë një rol vendimtar në arritjen e Objektivave të Zhvillimit të Qëndrueshëm (SDGs) – Një axhendë globale e miratuar nga 193 vende në vitin 2015 thotë se vaksinimi është i rëndësishëm për zhdukjen e varfërisë, zgjidhjen e urisë globale dhe përmirësimin e shëndetit dhe mirëqenies.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -spot_img

Most Popular

Recent Comments