Wednesday, June 12, 2024
HomeSHKENCA DHE JETADeri në vitin 2100 popullsia e botës do të bjerë

Deri në vitin 2100 popullsia e botës do të bjerë

Pas dy shekujsh rritjeje eksponenciale, është e pashmangshme që popullsia botërore të pësojë një rënie të mprehtë deri në fund të këtij shekulli, sipas një studim i botuar në World dhe i kryer nga William Rees, autor i mbi 150 studimeve mbi rritjen dhe rritjen dhe zhvillimi socio-ekonomik, shkruan focus.it. Sipas Rees, konsumi ynë i paqëndrueshëm i burimeve të tokës dhe rritja eksponenciale e popullsisë e ka shtyrë shoqërinë moderne drejt një gjendjeje “mbi numër të avancuar”. Të gjitha llojet e kafshëve janë të predispozuara natyrshëm të rriten dhe të riprodhohen derisa habitati i tyre të arrijë pikën e thyerjes: kur kjo ndodh ka mungesë ushqimi, përhapja e sëmundjeve ose shtimi i grabitqarëve. Me njerëzit nuk shkon saktësisht kështu: fillimi i shfrytëzimit të lëndëve djegëse fosile lejoi një rritje të ushqimit dhe burimeve, duke shkaktuar një rritje konsekuente eksponenciale të popullsisë botërore, e cila në 200 vitet e fundit ka shkuar nga një në tetë miliardë. “Ne kemi adoptuar një mënyrë jetese vetë-sabotuese, në të cilën burimet e kufizuara që kanë lejuar shoqërinë tonë industriale të lulëzojë, herët a vonë do të jenë të pamjaftueshme,” shpjegon Rees. Fundi i burimeve dhe rënia e popullsisë që rezulton mund të jetë problematike: varfëria, papunësia e përhapur, rënia e PBB-së, rënia e pagave, shërbimet sociale të mbingarkuara dhe zinxhirët e ndërprerë të furnizimit janë disa nga pasojat me të cilat mund të përballemi. ”Në skenarin më të keq, e gjithë shoqëria mund të shembet. Miliarda të mbijetuarish mund t’u duhet të kthehen për të jetuar siç kanë bërë gjatë Epokës së Gurit. Nëse është kështu, nuk do të jenë banorët e qyteteve që përshtaten, por popullsitë e mësuara me një jetë të varfër rurale”, shpjegon Rees.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -spot_img

Most Popular

Recent Comments