Monday, May 27, 2024
HomeSOCIALENDERKOMBETARESPANJE – Inflacioni i çmimeve të konsumit rritet për të dytin muaj...

SPANJE – Inflacioni i çmimeve të konsumit rritet për të dytin muaj radhazi

Inflacioni i çmimeve të konsumit në Spanjë u rrit për të dytin muaj radhazi në gusht, ndërsa rritja e çmimeve bazë u ngadalësua lehtë, sipas të dhënave më nga zyra e statistikave INE. Indeksi i çmimeve të konsumit, ose CPI, u rrit 2.6% nga viti në vit në gusht, pas një rritje prej 2.3% në korrik. Inflacioni bazë, i cili përjashton çmimet e paqëndrueshme të ushqimeve të freskëta dhe të energjisë, ra në 6.1% nga 6.2%. Në bazë mujore, indeksi i çmimeve të konsumit u rrit me 0.5% pas rritjes me 0.2% në korrik. Inflacioni i bazuar në indeksin e harmonizuar të çmimeve të konsumit, ose IHÇK, u përshpejtua në 2.4% nga 2.1%. Krahasuar me muajin e mëparshëm, IHÇK u rrit me 0.5% pas rënies me 0.1% në korrik. Të gjitha shifrat korrespondonin me vlerësimet e shpejta. Ndër komponentët kryesorë, grupi i transportit shënoi një rritje çmimi prej 1.2%, më shpejt se një muaj më parë, kryesisht si pasojë e rritjes së çmimeve të karburanteve dhe lubrifikantëve për automjetet personale.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -spot_img

Most Popular

Recent Comments