Monday, September 25, 2023
HomeSHKENCA DHE JETAPse boshti i Tokës është anuar ?!

Pse boshti i Tokës është anuar ?!

Parafytyrimet për formën e Tokës kanë ndryshuar krahas me zhvillimin e njohurive për të dhe hapësirën. Sipas një studimi të Koresë së Jugut njerëzimi ka thithur aq shumë ujë nga nëntoka sa që ka ndikuar kështu në pjerrësinë e boshtit të Tokës.

Sipas studiuesve në Universitetin Kombëtar të Seulit, nxjerrja masive e ujit nga toka për më shumë se një dekadë do të kishte ndikuar në prirjen e boshtit të Tokës, duke e lëvizur atë drejt lindjes me një shpejtësi prej rreth 4.3 centimetra në vit. Përsëri sipas studiuesve të Koresë së Jugut, ky studim do të demonstronte se ndër shkaqet që lidhen me ndryshimet klimatike, rishpërndarja e ujërave nëntokësore mund të ketë në fakt ndikimin më të madh në zhvendosjen e poleve të rrotullimit.

Sipas një studiuesi të NASA-s, zbatica dhe rrjedha e ndryshimit sezonal është e lidhur me këndin e boshtit të rrotullimit të Tokës dhe me kalimin e kohës, një bosht endacak mund të ndikojë në klimën në shkallë globale. Për studiuesit që kryen studimin, njerëzit duhet të jenë të vetëdijshëm se ata kanë ndikuar në sistemet e Tokës në mënyra të ndryshme.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -spot_img

Most Popular

00:03:47
00:01:17
00:00:57

Rajoni MOTI 10 Ditor 25 Shtator

Recent Comments