Saturday, July 20, 2024
HomeSOCIALESHENDETESI”Plos Biology”: Vetëm 20% e barnave të reja marrin miratimin për përdorim

”Plos Biology”: Vetëm 20% e barnave të reja marrin miratimin për përdorim

Vetëm 5% e thënë ndryshe një në 20 e terapive të testuara te kafshët marrin miratimin për përdorim njerëzor, sipas një studimi të botuar në revistën ”Plos Biology”. Megjithëse shkalla e kalimit në provat njerëzore është 50%, ka një rënie të dukshme përpara miratimit përfundimtar të kandidatit për ilaçin. Studimi u krye nga Benjamin Ineichen nga Universiteti i Zyrihut. Kjo është një metaanalizë e 122 rishikimeve sistematike që vlerësuan përkthimin e terapive nga kafshët tek njerëzit. Ekspertët vlerësuan se sa terapi u avancuan në çdo studim njerëzor, në një provë klinike dhe në miratim nga agjencitë rregullatore (AIFA, EMA, FDA), si dhe ekzaminuan konsistencën midis rezultateve të studimeve të kafshëve dhe njerëzve. Ata theksuan se nga 367 ndërhyrje terapeutike të testuara në 54 sëmundje njerëzore, 50% kaluan nga studimet e kafshëve në studimet njerëzore, 40% në provat klinike të rastësishme dhe vetëm 5% morën miratimin rregullator. Sipas studiuesve u vu re një shkallë të lartë (86%) përafrimi midis studimeve të kafshëve dhe njerëzve, dhe periudha mesatare kohore për të arritur fazat e ndryshme ishte pesë vjet për çdo studim njerëzor, shtatë vjet për provat klinike të rastësishme dhe 10 vjet për miratimin rregullator. Shkalla e ulët e miratimit përfundimtar sugjeron se mund të ketë mangësi për t’u adresuar në hartimin e studimeve klinike fillestare dhe të kafshëve

RELATED ARTICLES
- Advertisment -spot_img

Most Popular

Recent Comments