Tuesday, September 26, 2023
HomeSOCIALENDERKOMBETARENYT: Prodhimi rus i raketave tejkalon nivelet e paraluftës

NYT: Prodhimi rus i raketave tejkalon nivelet e paraluftës

Rusia ka arritur të shmangë sanksionet dhe kontrollet e eksporteve të vendosura nga Perëndimi dhe të rrisë prodhimin e raketave mbi nivelet e paraluftës, duke e bërë Ukrainën kryesisht të ndjeshme ndaj një rritjeje të sulmeve në muajt e ardhshëm, tha sot “The New York Times”, duke cituar zyrtarë amerikanë, evropianë dhe ukrainas. Sipas zyrtarëve amerikanë, sanksionet e detyruan Rusinë të ngadalësojë në mënyrë dramatike prodhimin e raketave dhe armëve të tjera në fillim të luftës në shkurt 2022 për të paktën gjashtë muaj. “Por deri në fund të vitit 2022, prodhimi ushtarak-industrial i Moskës kishte rifituar vrullin”, sipas burimeve. Sipas “The New York Times” Rusia ka anashkaluar kontrollet e eksporteve amerikane duke përdorur shërbimet e saj sekrete dhe departamentin ushtarak për të operuar rrjete të paligjshme të njerëzve që kontrabandojnë komponentët kryesorë, duke i eksportuar ato në vende të tjera nga të cilat ata mund të dërgohen më lehtë në Rusi. Më pak se një vit pas fillimit të luftës, Rusia rifilloi tregtinë e komponentëve kritikë, duke i kaluar ato nëpër vende të tilla si Armenia dhe Turqia. Nga ana e tyre, autoritetet amerikane dhe evropiane janë përpjekur të punojnë së bashku për të kufizuar eksportet e mikroprocesorëve në Rusi, por kanë luftuar për të frenuar rrjedhën përmes vendeve të lidhura me Moskën. Zyrtarët kanë frikë se stoku i shtuar i raketave të Rusisë mund të nënkuptojë një dimër veçanërisht të errët dhe të ftohtë për qytetarët ukrainas.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -spot_img

Most Popular

Recent Comments