Thursday, February 8, 2024
HomeSHKENCA DHE JETAMateriali më i fortë në botë mund të përdoret për prodhimin e...

Materiali më i fortë në botë mund të përdoret për prodhimin e ujit të pijshëm

I referuar shpesh si një ” material mrekulli “, grafeni është një milion herë më i hollë se një fije floku njerëzore dhe më i fortë se çeliku. Materiali dydimensional i karbonit , i bërë nga shtresa të vetme grafiti, një material i nxjerrë nga toka, është jashtëzakonisht i lehtë, përçues dhe fleksibël dhe ka potencialin për të ofruar teknologji transformuese në të gjithë industritë, nga elektronika te transporti. Tani, studiuesit në Universitetin Khalifa në Emiratet e Bashkuara Arabe (EBA) po eksplorojnë një përdorim tjetër të grafenit: prodhimin e ujit të pijshëm. “Këtu në Emiratet e Bashkuara Arabe, i gjithë uji ynë i pijshëm është në fakt ujë i shkripëzuar, kështu që është një sektor shumë kritik i ekonomisë si dhe i shoqërisë”, thotë Hassan Arafat, drejtor i lartë i Qendrës së Kërkimit dhe Inovacionit të universitetit. Dekripëzimi është procesi i heqjes së kripës nga uji i detit dhe pastrimit të ujit për ta bërë atë të pijshëm. Nuk është jetike vetëm në Emiratet e Bashkuara Arabe. Më shumë se 300 milionë njerëz në mbarë botën mbështeten te uji i shkripëzuar. Dhe ndërsa ndryshimet klimatike dhe ndotja kërcënojnë furnizimet tona të kufizuara me ujë të freskët , ky numër do të rritet. Por shkripëzimi është një proces i kushtueshëm dhe me energji intensive. Këtu hyn grafeni: Arafat është duke punuar në një membranë të zgjeruar me grafen që mund ta bëjë procesin më efikas dhe më të lirë. “Këtë vit, ne kemi parë një numër të madh fatkeqësish për shkak të ndryshimeve klimatike. Mungesa e ujit është një problem global dhe po përkeqësohet çdo ditë e më shumë. Të dish që ne po kontribuojmë në zgjidhjen e këtyre problemeve është shumë përmbushëse”, u shpreh ai. Arafat thotë se grafeni mund të zgjasë jetën e një membrane duke parandaluar “ndotjen”, e cila ndodh kur bakteret grumbullohen në filtër dhe degradojnë cilësinë. Përdorimi i grafenit për të “rritur performancën” e filtrave mund të ndihmojë në uljen e përdorimit të energjisë dhe uljen e kostove për shkripëzimin, thotë Arafat.

img-4
img-5
RELATED ARTICLES
img-6
- Advertisment -spot_img

Most Popular

Recent Comments