Komuna PRISHTINE Sot Temperatura të ulëta dhe erë e Ftohtë

0
25

Prishtina është kryeqyteti i Kosovës dhe selia e komunës dhe rajonit të njëjtë. Është qyteti i dytë më i madh i banuar me shqiptarë në Evropë, pas Tiranës.

Gjatë epokës paleolitike, ajo që sot është zona e Prishtinës u përfshi nga kultura e Vinçës. Në kohët klasike ishte shtëpia e disa popujve ilirë dhe romakë. Mbreti Bardhyli bashkoi fise të ndryshme në zonën e Prishtinës në shekullin e 4-të p.e.r, duke themeluar Mbretërinë Dardane. Trashëgimia e epokës klasike është ende e dukshme në qytet, i përfaqësuar nga qyteti antik i Ulpianës, i cili konsiderohej një nga qytetet romake më të rëndësishme në Gadishullin Ballkanik. Midis shekullit të 5-të dhe të 9-të zona ishte pjesë e Perandorisë Bizantine. Në mesin e shekullit të 9-të ajo iu dorëzua Perandorisë së Parë Bullgare. Në fillim të shekullit të 11-të ajo ra përsëri nën sundimin bizantin dhe u përfshi në një provincë të re të quajtur Bullgari. Midis fundit të shekullit të 11-të dhe mesit të shekullit të 13-të, ajo iu dorëzua disa herë Perandorisë së Dytë Bullgare.

Në mesjetën e vonë, Prishtina ishte një qytet i rëndësishëm në Serbinë mesjetare dhe gjithashtu pasuria mbretërore e Stefan Milutin, Stefan Urosh III, Stefan Dushan, Stefan Urosh V dhe Vuk Brankoviq. Pas pushtimit osman të Ballkanit, Prishtina u bë një qendër e rëndësishme minerare dhe tregtare për shkak të pozicionit të saj strategjik pranë qytetit të pasur minerar të Novobërdës. Qyteti ishte i njohur për panairet dhe sendet e tij tregtare, si lëkura e dhisë dhe qimet e dhisë, si dhe baruti. Xhamia e parë në Prishtinë u ndërtua në fund të shekullit të 14-të, ndërsa ishte nën sundimin serb.

Prishtina është nyja më e rëndësishme e transportit të Kosovës, për ajrin, hekurudhat dhe rrugët. Aeroporti ndërkombëtar i qytetit është aeroporti më i madh i vendit dhe ndër më të mëdhenjtë në rajon. Një sërë autostradash, të tilla si R 6 dhe R 7, rrezatojnë qytetin dhe e lidhin atë me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut.

Prishtina është kryeqyteti si dhe qendra më thelbësore ekonomike, financiare, politike dhe tregtare e Kosovës, kryesisht për shkak të vendndodhjes së saj të rëndësishme në qendër të vendit. Është selia e pushtetit të Qeverisë së Kosovës, rezidenca e punës së presidentit dhe kryeministrit të Kosovës dhe e Kuvendit të Kosovës.

Klima
Në Prishtinë mbizotëron klima kontinentale me një temperaturë vjetore mesatare prej 10,4 °C dhe me reshje vjetore mesatare prej 600 mm. Në korrik arrinë tempreatura vjetore mesatare prej 30 °C, në janar prej -0,6 °C.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here