Saturday, July 20, 2024
HomeSOCIALEEKONOMI Inflacioni lehtësohet në eurozonë, bankat bëjnë thirrje për kujdes

 Inflacioni lehtësohet në eurozonë, bankat bëjnë thirrje për kujdes

Inflacioni u përshpejtua me shpejtësi, pasi Rusia nisi pushtimin e saj në shkallë të plotë të Ukrainës në fillim të vitit 2022. Çmimet e energjisë në veçanti u rritën, gjë që ndikoi gjithashtu në koston e mallrave dhe importeve të prodhuara në mënyrë industriale. Norma e inflacionit arriti kulmin në më shumë se 10% në 2022. Në qershor, Banka Qendrore Evropiane (BQE), e cila ka për detyrë të ruajë stabilitetin e çmimeve, uli normat bazë të interesit me 0.25 pikë përqindjeje për herë të parë që kur vala e inflacionit goditi zonën e monedhës. Nëse inflacioni bie në Eurozonë në tërësi, kjo do t’i jepte BQE-së liri veprimi për të ulur më tej normat bazë të interesit gjatë vitit. BQE e konsideron shenjën e inflacionit prej 2% një objektiv kyç. Presidentja e BQE-së Christine Lagarde u përpoq të zbehte pritjet për ulje të mëtejshme të normave të interesit. “Do të duhet kohë që ne të mbledhim të dhëna të mjaftueshme për të qenë të sigurt se rreziqet e inflacionit mbi objektivin kanë kaluar”, tha ajo gjatë një konference të BQE në Portugali, në fillim të kësaj jave. Thirrja për kujdes vjen edhe nga Autoriteti Bankar Evropian, i cili paralajmëron institucionet e kreditit duke pasur parasysh “pasigurinë e lartë” për rritjen ekonomike, normat e interesit dhe rreziqet gjeopolitike.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -spot_img

Most Popular

Recent Comments