Wednesday, June 12, 2024
HomeSHKENCA DHE JETAGjurmët e dinosaurëve, 110 milionë vjet më parë

Gjurmët e dinosaurëve, 110 milionë vjet më parë

Teksa Teksasi po shënonte në nxehtësi rekord këtë verë dhe një thatësirë ​​në rritje uli nivelet e ujit, një grup vullnetarësh zbuluan gjurmë të reja dinosaurësh gjigantë që besohet të jenë rreth 110 milionë vjet më parë. Paul Baker, menaxheri i shitjes me pakicë në Parkun Shtetëror të Dinosaur Valley, i tha CNN se “nuk ka parë kurrë kaq shumë gjurmë dinosauri” më parë. “Është emocionuese të shohësh diçka që askush tjetër nuk e ka parë; është pothuajse si një gjueti thesari, në një farë mënyre,” tha Baker, i cili ndihmon në pastrimin dhe hartimin e gjurmëve të dinosaurëve në park. “Mendova se kisha parë çdo pistë dinosauri që ekziston, por brenda dy viteve të fundit me thatësirat që kemi pasur dhe punën e palodhur nga vullnetarët tanë, është thjesht një pamje e mahnitshme.” Parku Shtetëror i Luginës së Dinozaurëve, rreth një orë e gjysmë në jug të Dallasit, është shtëpia e një numri të madh gjurmësh dinozaurësh të ngulitura nga sauropodët dhe theropodët që jetonin në zonë afërsisht 113 milionë vjet më parë. Është një pikë e nxehtë për entuziastët dhe turistët e dinosaurëve që zakonisht dynden në lumin Paluxy tashmë të thatë për të peshkuar, notuar dhe kajak. “Ky ishte qershori më i nxehtë që kam përjetuar ndonjëherë dhe tani jam 45 vjeç,” tha Baker. “Nuk mbaj mend të jetë shkatërruar shtrati i lumit”, shtoi ai. Ata përcaktuan se gjurmët e zbuluara rishtazi ka të ngjarë t’i përkasin dy llojeve të theropodëve: një Acrocanthosaurus, i cili peshonte deri në 7 ton dhe një Sauropodseiden, i referuar gjithashtu si Paluxysaurus, i cili peshonte rreth 44 tonë. RTSH

RELATED ARTICLES
- Advertisment -spot_img

Most Popular

Recent Comments