Saturday, April 20, 2024
HomeSOCIALENDERKOMBETARE FT: Dokumentet zbulojnë kriteret e ushtrisë ruse për sulmin bërthamor

 FT: Dokumentet zbulojnë kriteret e ushtrisë ruse për sulmin bërthamor

Dokumentet ushtarake të zbuluara përshkruajnë doktrinën e Rusisë për përdorimin taktik të armëve bërthamore, duke përfshirë kriteret minimale për përdorimin e armëve taktike bërthamore, raporton ”Financial Times” (FT). Armët taktike bërthamore të Rusisë janë të dizajnuara për përdorim në fushën e betejës në Evropë dhe Azi dhe kanë një shtrirje më të kufizuar në krahasim me armët bërthamore strategjike, të cilat mund të arrijnë në SHBA. ”Të paktën 29 dosjet ushtarake ruse, të cilat datojnë midis 2008 dhe 2014, tregojnë një prag “më të ulët se sa Rusia ka pranuar ndonjëherë publikisht, sipas ekspertëve që shqyrtuan dhe verifikuan dokumentet”, shkruan FT.

”Kriteret variojnë nga një inkursion armik në territorin rus deri tek shkaktarët më specifikë, siç është shkatërrimi i 20% të nëndetëseve strategjike të raketave balistike të Rusisë”, tha FT. Shkatërrimi i tre ose më shumë anijeve luftarake sipërfaqësore të mëdha, tre fushave ajrore, 30% e nëndetëseve të saj sulmuese me energji bërthamore, ose një “goditje e njëkohshme në qendrat kryesore të komandës bregdetare dhe rezervë” renditen gjithashtu si kushte të mundshme për një sulm bërthamor. Dokumentet tregojnë gjithashtu një mosbesim ndaj Kinës, pavarësisht rritjes së lidhjeve midis Moskës dhe Pekinit. Materialet stërvitore tregojnë se distrikti ushtarak lindor i Rusisë kreu ushtrime që parashikonin një sulm hipotetik nga Kina.

”Moska mund të frikësohet se Pekini mund të përfitojë nga fokusi i tij ushtarak drejt Perëndimit dhe të nisë një sulm përtej kufirit për të fituar territor në Lindjen e Largët të Rusisë”, tha FT. FT theksoi se Rusia vazhdon të kryejë stërvitje ushtarake pranë Kinës, duke mbajtur stërvitje në qershor dhe nëntor 2023 në rajonet në kufi me Kinën duke përdorur raketa me aftësi bërthamore.

William Alberque, drejtor i strategjisë, teknologjisë dhe kontrollit të armëve në Institutin Ndërkombëtar për Studime Strategjike, i tha FT se Rusia ka të ngjarë të ketë një prag më të lartë për përdorimin e armëve bërthamore taktike kundër Ukrainës për shkak të frikës se ka të ngjarë të “përshkallëzojë konfliktin dhe të çojë në Ndërhyrja e drejtpërdrejtë nga SHBA-ja ose Britania e Madhe”.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -spot_img

Most Popular

Recent Comments