Tuesday, July 23, 2024
HomeSHKENCA DHE JETADy minerale gjenden brenda një meteori 17 tonësh

Dy minerale gjenden brenda një meteori 17 tonësh

Dy minerale që nuk janë parë kurrë më parë në Tokë janë zbuluar brenda një meteori masiv në Somali. Ato mund të mbajnë të dhëna të rëndësishme se si formohen asteroidët. Mineralet të reja u gjetën brenda një fete të vetme prej 70 gram të marra nga meteori 16,5 ton El Ali, i cili u rrëzua në Tokë në vitin 2020. Shkencëtarët i quajtën mineralet elaliite sipas meteorit dhe elkinstantonite sipas Lindy Elkins-Tanton, drejtori menaxhues i Iniciativës Ndërplanetare të Universitetit Shtetëror të Arizonës dhe hetuesi kryesor i misionit të ardhshëm Psyche të NASA-s, i cili do të dërgojë një sondë për të hetuar asteroidin e pasur me minerale për prova se si u formuan planetët e sistemit tonë diellor .

“Sa herë që gjeni një mineral të ri, kjo do të thotë se kushtet aktuale gjeologjike ishin të ndryshme nga ajo që ishte gjetur më parë,” Chris Herd, një profesor në Departamentin e Shkencave të Tokës dhe Atmosferës në Universitetin e Albertës, tha në një deklaratë se: “Kjo është ajo që e bën këtë emocionuese. Në këtë meteorit të veçantë kemi dy minerale të përshkruara zyrtarisht që janë të reja për shkencën.” Studiuesit e klasifikuan El Aliun si një meteorit kompleks i hekurit IAB, një lloj i bërë prej hekuri meteorik të ngjeshur me copa të vogla silikatesh.

Gjatë hetimit të fetës së meteorit, detajet e mineraleve të reja tërhoqën vëmendjen e shkencëtarëve. Duke i krahasuar mineralet me versionet e tyre që ishin sintetizuar më parë në një laborator ata ishin në gjendje t’i identifikonin me shpejtësi ato si të regjistruara rishtazi në natyrë. Studiuesit planifikojnë të hetojnë më tej meteoritet në mënyrë që të kuptojnë kushtet në të cilat u formua asteroidi i tyre mëmë. Ekipi po shqyrton gjithashtu aplikimet e mineraleve në shkencën materiale.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -spot_img

Most Popular

Recent Comments