Saturday, February 24, 2024
HomeSHKENCA DHE JETAWWF: 70% e kafshëve të egra janë zhdukur në 50 vitet e...

WWF: 70% e kafshëve të egra janë zhdukur në 50 vitet e fundit

Planeti ka humbur mesatarisht 70% të popullsisë së tij të kafshëve të egra në 50 vitet e fundit, sipas një raporti nga Fondi Botëror për Natyrën ( WWF ). Midis viteve 1970 dhe 2018, mesatarisht 69% e specieve të egra, peshqit, zogjtë, gjitarët, amfibët dhe zvarranikët humbën. Shkatërrimi i mjedisit natyror, veçanërisht për zhvillimin e bujqësisë, mbetet shkaku kryesor ku më pas vjen mbishfrytëzimi dhe gjuetia pa leje. Ndryshimet klimatike janë po ashtu një faktori rëndësishëm, ndërsa pasohet nga ndotja e ajrit, ujit dhe tokës, si dhe përhapja njerëzore e specieve pushtuese.

Raporti është “një alarm i kuq për planetin dhe rrjedhimisht për njerëzimin,” ka ngritur shqetësim Marco Lambertini, drejtori i përgjithshëm i WWF ndërsa shton se “në një kohë kur ne po fillojmë të kuptojmë vërtet se ekosistemet e qëndrueshme, biodiversiteti i pasur dhe stabiliteti klimatik janë elementë të nevojshëm për të pasur një të ardhme me prosperitet, barazi dhe siguri më të madhe, veçanërisht për fëmijët tanë dhe fëmijët e tyre nga ana e tyre”. Ndërsa Konferenca Ndërkombëtare COP15 për Biodiversitetin po afrohet (dhjetor në Montreal), WWF u bën thirrje qeverive të shfrytëzojnë këtë mundësi të fundit për të miratuar një qëllim ambicioz global për të shpëtuar kafshët e egra.

Për të ndryshuar kurbën e humbjes së biodiversiteti dhe “zbutur” ndryshimet klimatike, ËËF bën thirrje për rritjen e përpjekjeve për ruajtjen dhe restaurimin, prodhimin dhe konsumimin e ushqimit më të qëndrueshëm dhe reduktimin e emetimeve të karbonit për të gjithë sektorët e ekonomisë. Po ashtu WWF u bën thirrje kombeve të pasura të ofrojnë mbështetje financiare për mbrojtjen e mjedisit.

img-4
img-5
RELATED ARTICLES
img-6
- Advertisment -spot_img

Most Popular

Recent Comments