Qarku ELBASAN

0
32

Qarku i Elbasanit është një nga 12 qarqet në Shqipëri, ka një sipërfaqje prej 3,278 km² dhe ka një popullsi prej 283,822 ( 2017) banorë. Qendra e Qarkut të Elbasanit ndodhet në qytetin e Elbasanit. ISO 3166-2-Code është AL-03. Rajoni lindore dhe veriore është e dominuar nga luginën e Shkumbinit, pjesa në jug është e dominuar nga Devolli dhe Semanit.

Shtrihet në fushën me te njejtin emer, në krahun e djathte të rrjedhes së mesme të lumit Shkumbin ne lartesine 120 m. Është rreth fushor dhe pjeserisht kodrinor-malor. Lartesia mesatare është 440 m. maja më e larte është mali i Jeronishtit (1883 m). Malet ndodhen në verilindje, lindje dhe juglindje (si Labinot dhe Shpati). Kodrat ndodhen në veriperendim, perendim dhe jugperendim si kodrat e Dumresë, Sulovës dhe Llixhës. Fushat ndodhen në pjesën qendrorë si fusha e Elbasanit, Cerrikut, Gostimës.

Qarku i Elbasanit kufizohet:

  • në veri me Qarkun e Dibrës
  • në veriperëndim me Qarkun e Tiranës
  • në perëndim me Qarkun e Fierit
  • në jug me Qarkun e Beratit
  • në juglindje me Qarkun e Korçës
  • në lindje me Republiken e Maqedonisë

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here