Macet pëlqejnë divanet, qilimat dhe komodinat, siç e dini me siguri nëse e keni pasur ndonjëherë një të tillë në shtëpinë tuaj. Problemi është se shpesh herë sjelljet e tyre njerëzve nuk u pëlqejnë: kujt i pëlqen gërvishtja e mobilieve të vazhdueshme nga një mace?, shkruan focus.it. Nga ana tjetër, jo të gjitha macet e shfaqin këtë sjellje dhe jo gjithmonë me të njëjtin intensitet. Një ekip nga Universiteti i Ankarasë, Turqi, u përpoq të identifikonte faktorët që i shtyjnë macet të gërvishten pak a shumë shpesh. Një faktor tjetër është frekuenca dhe intensiteti i lojës: macet që bëjnë më shumë aktivitet lozonjare kanë më shumë gjasa të gërvishtin divane, karrige dhe mobilie të tjera. Sipas autorëve të studimit macet më të stresuara gërvishtin më shumë. Fëmijët shkaktojnë stres, si dhe seancat e gjata të lojës, të cilat bëjnë që kafsha të stimulohet vazhdimisht dhe të mos ketë kohë të qetësohet. Zgjidhja, sipas studimit, është reduktimi i stresit; padyshim që nuk është e mundur në rastin e fëmijëve (të cilët megjithatë mund të edukohen për të respektuar kafshën dhe hapësirat e saj), por për shembull seancat e lojës mund të ndahen në mënyrë që të jenë të shkurtra dhe të kënaqshme, pra një metodë që redukton stresin