Thursday, June 20, 2024
HomeLAJMEMisteri me Vrimat e Zeza, ja çfarë zbuluan shkencëtarët

Misteri me Vrimat e Zeza, ja çfarë zbuluan shkencëtarët

Vrima e zezë më e afërt me Tokën mendohej të ishte 1,560 vite dritë larg, por një studim i ri sugjeron se mund të jetë një rreth 150 vite dritë larg. Vrimat e zeza janë disa nga objektet më të fuqishme dhe misterioze në universin e njohur dhe mund të ketë një shumë më afër Tokës sesa mendohej më parë.

Një studim ka gjetur prova të mundshme të një vrime të zezë në grupin më të afërt të hapur të yjeve me Tokën, të quajtur grupi Hyades.

Të dhënat nga misioni Gaia i Agjencisë Evropiane të Hapësirës (ESA) zbuluan vrimat e zeza më të afërta dhe të dyta më të afërta të zeza në vitin 2022, Gaia BH1 dhe Gaia BH2, të cilat janë përkatësisht 1,560 vite dritë dhe 3,800 vite dritë nga Toka.

Megjithatë, një artikull i ri, i botuar në revistën Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, sugjeron se mund të ketë vrima të zeza shumë më afër ‘shtëpisë’, në një distancë prej vetëm 150 vite dritë.

Shkencëtarët në Universitetin e Padovës në Itali dhe Universitetin e Barcelonës në Spanjë përdorën simulime për të gjurmuar lëvizjen dhe evolucionin e të gjithë yjeve në grupin e hapur Hyades, të cilat janë rreth 150 vite dritë larg.

Një grup i hapur është një koleksion i qindra ose mijëra yjeve të mbajtur lirshëm së bashku nga tërheqja e tyre gravitacionale, që ndajnë disa karakteristika të tilla si mosha ose përbërjen kimike.

Rezultatet e simulimit u krahasuan me pozicionet dhe shpejtësitë aktuale të yjeve në Hyades, të cilat tani janë të njohura pikërisht nga vëzhgimet e bëra nga sateliti Gaia i ESA.

“Simulimet tona mund të përputhen njëkohësisht me masën dhe madhësinë e Hyades vetëm nëse disa vrima të zeza janë të pranishme në qendër të grupimit sot (ose deri vonë),” tha Stefano Torniamenti, një studiues postdoktoral në Universitetin e Padovë.

Vetitë aktuale të grupit Hyades u riprodhuan më së miri kur kishte dy ose tre vrima të zeza të përfshira në simulime, megjithëse studiuesit thanë gjithashtu se ato që përfshinin vrima të zeza që ishin “shkëputur” nga grupi ende japin një përputhje të mirë.

Rezultatet tregojnë se ka ende vrima të zeza në grup, ose shumë afër, gjë që do t’i bënte ato deri tani kandidatët më të afërt të vrimave të zeza me sistemin tonë diellor.

“Ky vëzhgim na ndihmon të kuptojmë se si prezenca e vrimave të zeza ndikon në evolucionin e grupimeve të yjeve dhe se si grupet e yjeve kontribuojnë në burimet e valëve gravitacionale”.

“Këto rezultate na japin gjithashtu njohuri se si këto objekte misterioze shpërndahen në të gjithë galaktikën”.

Shumica e vrimave të zeza besohet se formohen nga yjet masive që kanë përjetuar një shpërthim supernova.

Masa nga ylli shembet në vetvete, duke u shtrënguar në një zonë më të ngushtë, derisa të bëhet një objekt aq i dendur sa që as drita nuk mund t’i shpëtojë tërheqjes së saj gravitacionale.

Meqenëse vrimat e zeza nuk mund të vëzhgohen drejtpërdrejt me teknologjinë aktuale, prania e tyre zakonisht konkludohet duke studiuar efektin e tyre në lëndë të tjera aty pranë. Për shembull, nëse një yll i zi copëton një yll që kalon, ky proces do të krijojë rreze x që lëshohen në hapësirë dhe ne mund t’i zbulojmë.

Kërkimet në vrimat e zeza kanë rritur shpejtësinë pas zbulimit të valëve gravitacionale në vitin 2015, të cilat i atribuohen përplasjes së dy vrimave të zeza 1.3 miliardë vite dritë larg.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -spot_img

Most Popular

Recent Comments