Komuna OBILIQ në Kosovë

0
24

Obiliqi (ose shqip Obiliq, e njohur edhe si Kastriot/Kastriotaj) është qytezë industriale në pjesën qendrore të Kosovës. Obiliqi ndodhet afër pranë Prishtinës në rrugën kryesore për Mitrovicës.

Pas konfliktit, zgjidhja u inkorporua në Serbi dhe u quajt Obiliq (Obilić në serbisht) si pjesë e përpjekjeve të serbizimit të fillimit të shekullit të njëzetë, kur vendet e banuara brenda Kosovës u emëruan sipas heronjve nga poezia epike serbe. Emri i vendit Obiliq i referohet heroit kombëtar serb Millosh Obiliq i cili vrau Sulltanin Osman Murad I në Betejën e Kosovës (1389).

Një emër alternativ i qytezës (i përdorur nga shqiptarët u krijua nga Instituti Albanologjik, Kastriot, pas heroit kombëtar shqiptar Gjergj Kastrioti Skënderbeu (1405– 1468).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here