Wednesday, February 14, 2024
HomeSHKENCA DHE JETAGjuha e trupit te njerëzit e dashuruar

Gjuha e trupit te njerëzit e dashuruar

Hulumtimet mbi komunikimin joverbal kanë zbuluar mënyrat tipike që çiftet i komunikojnë dashurinë njëri-tjetrit. Disa nga shenjat janë delikate dhe zbulohen vetëm nga vetë çiftet. Shenjat e tjera të gjuhës së trupit janë më të dukshme dhe mund t’u tregojnë vëzhguesve nëse çifti është vërtet i dashuruar. Shenjat delikate të fytyrës dhe syve janë kritike në përcjelljen e dashurisë. Çiftet që janë të dashuruar priren t’i mbajnë trupat e tyre më afër njëri-tjetrit, gjë që lejon vëmendje më të madhe vizuale ndaj shenjave delikate të fytyrës. Në përgjithësi, të dashuruarit shfaqin emocione pozitive në shprehjet e tyre të fytyrës por ndryshe nga shprehjet e gëzimit ose ngazëllimit, ato janë më të heshtura dhe delikate si buzëqeshja kalimtare ose një vetull e ngritur që vetëm të dashuruarit mund t’i dallojnë. Shenja të tjera, të tilla si shikimi në sytë e njëri-tjetrit janë më të dukshme. Një mënyrë për të matur shkallën e dashurisë në një çift është sasia e kohës që ata përfshihen në kontakt të ndërsjellë me sy.

Çiftet e dashuruar priren të lëvizin në sinkron me njëri-tjetrin. Eksperti i komunikimit joverbal dhe marrëdhënieve John Gottman ka etiketuar disa shenja të gjuhës së trupit si “oferta” joverbale. Një ofertë mund të jetë një vështrim, një prekje, një gjest i shkurtër çdo sinjal i gjuhës së trupit. Gottman dhe kolegët e tij sugjerojnë që kur njëri partner vazhdimisht nuk i përgjigjet ofertës së tjetrit, mund të jetë një tregues se lidhja e dashurisë mes të dyve po zvogëlohet. Megjithëse çiftet mund të flirtojnë me njëri-tjetrin në shumë mënyra, disa shenja joverbale të flirtit janë veçanërisht të zakonshme. Për shembull, ndryshimi në një ton më të butë zëri është një shenjë tipike flirtimi dhe është veçanërisht efektive kur përdoret nga gratë.

Nga studimet u zbulua se njerëzit priren të shprehin joshjen përmes gjuhës së trupit dhe shenjave të fytyrës në mënyra të ndryshme. Shenjat e gjuhës së trupit që shiheshin si negative duke u dukur agresive për shembull nuk u vlerësuan si joshëse. Ndoshta kanali më i qëndrueshëm i dashurisë në gjuhën e trupit është prekja. Çiftet e dashuruara përfshihen në “shenjat e lidhjes” duke mbajtur duart krahët rreth shpatullave. Një prekje delikate mund të sigurojë se: “Unë jam këtu për ty” thonë studiuesit.https://lajme.rtsh.al/artikull/gjuha-e-trupit-te-njerezit-e-dashuruar

img-4
RELATED ARTICLES
img-5
- Advertisment -spot_img

Most Popular

Recent Comments