Saturday, February 24, 2024
HomeSHKENCA DHE JETABE: Shkurtime urgjente të emetimeve

BE: Shkurtime urgjente të emetimeve

Eurokomisioneri i Mjedisit, Virginijus Sinkevicius i ka kërkuar komunitetit ndërkombëtar që të mos harrojë objektivat klimatike që tashmë janë vendosur. ”Në konferencën botërore të klimës COP28 në fund të vitit, do të hartohet një rishikim i përpjekjeve globale për mbrojtjen e klimës deri më sot. Ky inventar është ngjarja më e rëndësishme në COP28 dhe do të nxjerrë në pah si ambiciet ashtu edhe boshllëqet e zbatimit në një mënyrë që duhet të çojë në më shumë veprime”, tha Sinkevicius. ”Konteksti për COP28 është jashtëzakonisht sfidues në përgjithësi, pasi është bërë pak përparim në objektivat e zbutjes deri më tani”, tha komisioneri. Sipas tij, të gjithë duhet të angazhohen për të ulur emetimet deri në vitin 2025 dhe për të reduktuar urgjentisht dhe thellësisht emetimet gjatë kësaj dekade.

Duhet të vijojnë edhe veprimet dhe investimet e duhura. ”Rreziku i mosarritjes së objektivit të marrëveshjes së klimës së Parisit të vitit 2015 për të kufizuar ngrohjen globale në 1,5 gradë Celsius, nëse është e mundur, është shumë i lartë”, tha ai. Sipas studiuesve të klimës, ky synim mund të arrihet vetëm përmes një ndryshimi rrënjësor në politikën klimatike. Komuniteti ndërkombëtar i shteteve ka rënë dakord për objektivin për të shmangur kalimin e pikave të rrezikshme të kthesës me pasoja të pakthyeshme dhe për të shmangur pasojat më katastrofike. Aktualisht, megjithatë, sipas OKB, Toka po shkon drejt ngrohjes me 2,8 gradë Celsius, me pasoja të paparashikueshme.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -spot_img

Most Popular

Recent Comments