Saturday, July 20, 2024
HomeSOCIALENDERKOMBETAREBE do të ketë më shumë se 30 anëtarë

BE do të ketë më shumë se 30 anëtarë

Presidentja e Komisionit Evropian (KE), Ursula von der Leyen, i bëri thirrje të mërkurën Bashkimit Evropian që të vazhdojë me zgjerimin, duke e quajtur atë “investimi më i mirë në paqe, siguri dhe prosperitet për të gjithë kontinentin. Në fjalimin e saj tradicional për Gjendjen e Bashkimit në Parlamentin Evropian në Strasburg, Von der Leyen bëri presion për zgjerimin e BE-së, duke thënë se ajo ishte e bindur se blloku do të kishte më shumë se 30 anëtarë, nga 27 që janë aktualisht. Ajo theksoi se BE-ja duhet t’i përgjigjet “thirrjes së historisë” dhe të “përputhet” me vendosmërinë e vendeve kandidate për të zbatuar reformat për t’u bashkuar me bllokun. “E ardhmja e Ukrainës është në bashkimin tonë. E ardhmja e Ballkanit Perëndimor është në bashkimin tonë. E ardhmja e Moldavisë është në bashkimin tonë”, tha Von der Leyen. Ajo njoftoi se Komisioni Evropian do të publikojë rishikimet e politikave të para-zgjerimit rreth rishikimit të mundshëm të institucioneve, politikave dhe buxhetit të BE-së pasi BE-ja gjithashtu ka nevojë për ndryshime që të jetë e “gatshme për zgjerim”. Organi ekzekutiv i BE-së do të përfshijë gjithashtu vendet kandidate në raportin e saj për sundimin e ligjit për të “identifikuar progresin dhe shqetësimet”. Duke rikujtuar raundin e mëparshëm të madh të zgjerimit në vitin 2004, kur 10 vende u bashkuan me bllokun, Von der Leyen tha se ajo dëshiron që BE-ja “të presë me padurim ditën e ardhshme evropiane të mirëseardhjes dhe historitë e ardhshme të suksesit ekonomik”. Muajin e kaluar, Presidenti i Këshillit Evropian, Charles Michel, përsëriti angazhimin e bllokut për zgjerim të mëtejshëm deri në vitin 2030, duke thënë se BE-ja duhet të jetë gati për anëtarë të rinj.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -spot_img

Most Popular

Recent Comments