Wednesday, June 12, 2024
HomeSOCIALESHENDETESIAspirina mund të ndihmojë në uljen e rrezikut të diabetit tek moshat...

Aspirina mund të ndihmojë në uljen e rrezikut të diabetit tek moshat mbi 65 vjeç

Marrja e aspirinës çdo ditë mund të ulë rrezikun e diabetit të tipit 2 tek njerëzit mbi 65 vjeç. Rezultatet erdhën pas një studimi ku ishin përfshirë një grup njerëzish të moshës mbi 65 vjeç, pa sëmundje kardiovaskulare, demencë dhe paaftësi fizike të cilët u monitoruan prej më shumë se katër vjetësh. Studiuesit thanë se gjetjet meritojnë punë të mëtejshme, por theksuan se ato nuk ndryshojnë udhëzimet aktuale për përdorimin e aspirinës për njerëzit e moshuar. Ekspertët thonë se 75 mg aspirinë çdo ditë mund të ndihmojnë në parandalimin e goditjeve dhe sulmeve në zemër te njerëzit me rrezik të lartë prej tyre, por duhet të merren vetëm nëse e rekomandon një mjek. Hulumtimi i ri u drejtua nga profesori Zoungas i shkollës së shëndetit publik të Universitetit Monash në Melburn. Por ekspertet e diabetit thane se lidhja midis aspirinës dhe diabetit është ende e paqartë dhe mbart një rrezik të efekteve anësore. Rreth 1.3 miliardë njerëz mund të kenë diabet deri në vitin 2050 më shumë se dyfishi i numrit aktual sipas një studimi të botuar në revistën The Lancet Diabetes and Endocrinology.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -spot_img

Most Popular

Recent Comments