Friday, June 21, 2024
HomeSOCIALENDERKOMBETARE25 vjet përpjekje eksplorimi hapësinor nga EBA

25 vjet përpjekje eksplorimi hapësinor nga EBA

Përfundimi me sukses i misionit të ndërmarrë nga astronauti i Emirateve të Bashkuara Arabe (EBA), Sulltan Al Neyadi shënon një tjetër hap të madh në përpjekjet e eksplorimit hapësinor të EBA-s, pasi ajo forcon më tej pozicionin e saj midis eksploruesve kryesorë të hapësirës në botë. Industria hapësinore u dominua për një kohë të gjatë nga një pjesë e vogël vendesh, pa asnjë vend arab apo islamik që të bënte përpjekje për të zhvilluar këtë sektor futurist. Në kundërshtim me besimin popullor, interesi i Emirateve të Bashkuara Arabe për eksplorimin e hapësirës filloi shumë kohë përpara nisjes së misionit të saj të parë hapësinor në 2019, që daton që nga themelimi i vendit, kur ati themelues i Emirateve të Bashkuara Arabe, i ndjeri Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyan, u takua me ekipin ”Apollo” të NASA-s. ekipi.

y takim shërbeu si një pikënisje për planet e Emirateve të Bashkuara Arabe për të eksploruar hapësirën, ndërsa nisja e kompanisë së telekomunikacionit ”Thuraya”, në 1997, solli lulëzimin e sektorit hapësinor të Emirateve të Bashkuara Arabe. Projekte të tjera pasuan që kulmuan me rezolutat për të krijuar Agjencinë Hapësinore të Emirateve të Bashkuara Arabe dhe qendrën hapësinore ”Mohammed bin Rashid” (MBRSC) në 2006, e cila u forcua më tej me lëshimin e kompanisë së komunikimeve satelitore ”Al Yah” (Yahsat) në 2007. Udhëheqësit e këtyre përpjekjeve të palodhshme kumulative, që zgjasin një çerek shekulli, ishin djemtë dhe vajzat e vetë Emirateve të Bashkuara Arabe, të cilët punuan shumë për të fituar njohuritë dhe aftësitë e nevojshme për zhvillimin e sektorit, në përputhje me vizionin largpamës të udhëheqjes së Emirateve të Bashkuara Arabe për të kapur potencialin dhe mundësitë e këtij sektori strategjik që do të nxiste përpjekjet e vendit për të arritur lidershipin në sektorët futuristikë.

E nxitur nga besimi i fortë në rëndësinë e krijimit të një themeli të fortë legjislativ dhe shkencor të mbështetur nga burimet e nevojshme financiare dhe njerëzore për të siguruar qëndrueshmërinë e sektorit të saj hapësinor, Emiratet e Bashkuara Arabe nxorën ligjin e parë të këtij lloji në rajon për të rregulluar aktivitetet hapësinore, duke përfshirë ligjet për rregullimin e aktiviteteve të kolonizimit të hapësirës. Për më tepër, Emiratet e Bashkuara Arabe krijuan qendrën e parë të kërkimit hapësinor në Lindjen e Mesme, duke financuar 100 milionë AED gjatë pesë viteve për të zhvilluar kapitalin e saj njerëzor dhe aftësitë në këtë fushë.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -spot_img

Most Popular

Recent Comments